Τηλεκπαίδευση και ασφάλεια: Ποιους κινδύνους διατρέχουμε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Στην εποχή μας και με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς διάφοροι δημόσιοι τομείς και ιδιωτικοί εισάγουν στους τρόπους εκπαίδευσης των μαθητών τους τον τρόπο με ψηφιακά μέσα.

Τα θετικά αυτού του τρόπου εκμάθησης είναι η εύκολη πρόσβαση από οπουδήποτε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, προβλημάτων υγείας, καθώς και μια σειρά από άλλες δυσκολίες που μπορεί να μας παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή.

Με αυτόν τρόπο εκμάθησης εκτός του ότι γλιτώνουμε πάρα πολύ χρόνο ο οποίος είναι πολύτιμος μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε σήμερα του οποίου η καθημερινότητα κινείται με γοργούς ρυθμούς έχουμε και μια σειρά από άλλα οφέλη όπως το οικονομικό όφελος, οι άσκοπες μετακινήσεις η η διάθεση μας.

Όμως καθετί που έχει τα θετικά του κρύβει από την φύση του και το αρνητικό του κομμάτι το οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας διαρκώς αγνοεί. Στις ημέρες μας έχουν φτιαχτεί διάφορες πλατφόρμες ψηφιακής εκμάθησης και τηλεδιασκέψεων μέσω διαδικτύου με μια από τις πιο γνωστές να είναι η πλατφόρμα Webex της εταιρείας Cisco.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα όπως αναφέραμε κρύβει και κάποιους κινδύνους σε κάποιες συγκεκριμένες εκδόσεις στους οποίους μπορούν να πέσουν οι χρήστες.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούν οι χρήστες να προστατευτούν χρησιμοποιώντας αυτές τις υπηρεσίες:

  • Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία όπως το email η τα προφίλ μας σε κοινωνικά δίκτυα σε κανέναν. Διότι δίνοντας το email μας η το κάποιο προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορούμε με διάφορους τρόπους να πέσουμε θύματα επίθεσης διότι το email μας είναι η ηλεκτρονική μας ταυτότητα.
  • Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν αν μας ζητήσει πρόσβαση στoν υπολογιστή μας για να μας προσφέρει βοήθεια διότι μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
  • Κατεβάζουμε την εφαρμογή για το κινητό μας τηλέφωνο μόνο από τις εξουσιοδοτημένες πηγές όπως το play store για συσκευές android και από το App Store για συσκευές Iphone και από την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας. Από καμία άλλη πηγή όπως για παράδειγμα (διάφορες ιστοσελίδες για παράδειγμα φόρουμ με παιχνίδια κ.α) δεν κατεβάζουμε και δεν εγκαθιστούμε την εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο διότι κινδυνεύουμε να εγκαταστήσουμε στο τηλέφωνο μας χωρίς να το ξέρουμε κάποιο λογισμικό παρακολούθησης μας με σκοπό να υποκλαπούν ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα όπως φωτογραφίες, αλληλογραφία, μηνύματα κλπ.
  • Δεν εισάγουμε πουθενά αλλού από την επίσημη ιστοσελίδα της πλατφόρμας τα στοιχεία εισόδου μας.Οι χάκερς πολλές φορές δημιουργούν ίδιες ακριβώς ιστοσελίδες και αποστέλλοντας σας κάποιο  link στο email σας η με προσωπικό μήνυμα στα κοινωνικά σας δίκτυα σάς ζητούν να πραγματοποιήσετε είσοδο στην εκάστοτε υπηρεσία.
  • Θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασης.

Σε περίπτωση που κάποιος μας κλέψει τα στοιχεία εισόδου η εμείς κατά λάθος τον εμπιστευτούμε και του δώσουμε πρόσβαση σε δικές μας πληροφορίες εν αγνοία μας τότε διατρέχουμε διαφόρους σοβαρούς κινδύνους.

Δίνοντας πρόσβαση σε κάποιον να μπει στην υπηρεσία εκμάθησης αυτόματα μιμείται εμάς χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι χρήστες που συμμετέχουν στην εκμάθηση. Μπορεί να έχει πρόσβαση στα μαθήματα που παρακολουθούμε, μπορεί να βλέπει τις βαθμολογίες μας, μπορεί να συνομιλεί με τα άλλα μέλη που βρίσκονται στον πλατφόρμα και να αποσπά σημαντικές προσωπικές μας πληροφορίες από ανθρώπους που μας γνωρίζουν στη πραγματική μας ζωή οι οποίες αυτές πληροφορίες μπορούν να μας εκθέσουν σε σοβαρούς κινδύνους.

Οι άλλοι χρήστες που συμμετέχουν σε μια τέτοια πλατφόρμας η εκμάθησης η τηλεδιάσκεψης δεν γνωρίζουν ότι ο χρήστης που συνομιλούν δεν είμαστε εμείς.

Ουσιαστικά του έχουμε δώσει το κλειδί της ιδιωτικής μας ζωής και μπορεί να μιμείται όλες μας τις κινήσεις χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τους άλλους.

ΠΗΓΗ: securityreport.gr

Related posts

Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι ποιότητα ζωής!